StereoWise: Setup information for Loudspeakers

Opmerking: Beste Hifi - liefhebber, er bestaan geen vaste regels voor het plaatsen van de luidsprekers, Er zijn wel een aantal goede uitgangs- punten die ervoor kunnen zorgen dat U optimaal geniet van Uw stereo.

Zoals U kunt zien op de bovenste 3 plaatjes worden er geen voorwerpen tussen de luidsprekers en de positie waar U zit geplaatst. Denk aan het volgende! U staat bij een vijver en gooit een steen in het water, bij een vlak oppervlakte ziet u dan een ringvormige waaier van kleine watergolfjes. Als je dan een groot voorwerp in het water hebt staan dan wordt dit onderbroken. Hetzelfde geld ook voor geluidsgolven.

Over het algemeen geldt de vuistregel dat de plaatsing van de luidsprekers en de positie waar U zit een driehoek vormt met gelijke zijden. Helaas blijkt dit in de praktijk alleen maar te werken bij vrij - gezellen en mensen met een aparte Stereo kamer.

Belangrijk: bij het plaatsen van de luidsprekers is het volgende, zoals je op de getekende plaatjes kunt zien zijn de luidsprekers licht ingedraaid, hiermee kun je en moet je experimenteren; dit kan soms een groot verschil maken. Er zijn ook een aantal luidsprekers die je gewoon recht kunt zetten i.v.m. hun uitstraling van het geluid.

In een gewone normale huiskamer is er vaak sprake van een wat mindere of zelfs slechte akoestiek. Hierdoor kan het geluid minder lekker klinken. Stel U heeft een fraai huis,mooi ingericht, maar alleen maar harde meubels en vloeren. Ik hoef U dan niet te vertellen dat dan zelfs de duurste Stereocombinatie tegenvalt.

Denk bij een harde ondergrond zoals:Laminaat, Vloertegels aan de mogelijkheid om dit d.m.v. een tapijt tussen Uw luisterpositie en de luidsprekers te verzachten. Ook kunnen en tegenwoordig hebben bijna alle luidsprekers dit al standaard aan spikes, luidsprekers op spikes zorgen over het algemeen ook voor een wat strakkere bass weergave.

Ook een belangrijke factor is de volgende, luidspreker fabrikanten besteden zeer veel aandacht aan de constructie, geluid en elektronica van hun luidsprekers. Wat door kopers vaak wordt vergeten is dat veel van deze luidsprekers ingespeeld"moeten worden". Dit kan wel een aantal weken duren.

Ook nog even aandacht voor het volgende: de foto bovenaan dit artikel heb ik overgenomen van Dali luidsprekers, mijn oprechte dank hiervoor.